baner za Silver MEGA DEMO 1000x292

  Радио Зорана 87.6 FM

  НАЗДРАВИЦА ЗА 25 години с песните на Илия Луков

  Ilia02

  На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издава нов албум 25 години с песните на Илия Луков. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на хиляди българи изпълнител. В него ще бъдат включени 17 съвсем нови песни, но вече станали желани за слушателите му. Някои от песните вече имат видеоклипове, като Наздравица, Седнали са терзии, Идвайте си, Жалба за България, Шетна се мома мелнишка, които могат да бъдат гледани в официалния YouTube канал на Илия Луков: https://www.youtube.com/user/PirinaMusicTV

  На много от песните музиката е написана от самия Илия Луков, някои от тях са по народна музика, а има и една с композитор Иван Йосифов. Текстовете са дело освен на народния талант и на Христо Медникаров, Елена Динкова и Евгения Хука. Аранжиментите са направени от Иван Йосифов и Емил Янев, които участват и в записването на песните, като свирят на акордеон и синтезатор. Други дългогодишни приятели и съмишленици на Илия, които взимат участие при записите са Вели Чаушев (тамбура и китара), Иван Станишев (кларинет и саксофон) и Петър Костадинов (гайда).

  Илия Луков е един от най-активните изпълнители, които са постоянно на път и радват почитателите си с концерти по площадите в градовете и селата. Освен в България той често гостува на сънародниците ни в чужбина и подкрепя българския дух.

  „Който е имал възможност да слуша Илия Луков, в стотиците му концерти по села и градове в голяма част от страната ни, както и в чужбина, той е усетил искрения възторг на публиката от изпълнителското му майсторство. Защото певецът пее с душа и сърце, забравил, че е на сцената и сякаш се е слял напълно със съдбата на песенния герой. Тази сърцатост и вълнение при изпълнението придава истинност на възпяваното събитие и пленява слушателите, независимо на каква възраст и от кой слой на обществото са.“ (Елена Огнянова)

  Илия Луков е певец щедро надарен от Бога. Притежава завидна музикална дарба, широк диапазон и невероятно красив и мощен глас. Има любопитен поглед към заобикалящия го свят и дълбоко, сърдечно чувство към човешките съдби. Той любознателно наблюдава разнообразния съвременен живот, който го вълнува и вдъхновява за творческа певческа дейност. Но заедно с това проявява и задълбочен интерес към историческото минало на народа ни. Затова винаги подбира песните, които включва в репертоара си, да бъдат създадени върху действителни случки и събития. Обикновено такива събития и преживявания са вълнували съвременниците, създавали са песни за тях и гласовити, талантливи певци и певици са ги разпространявали. Такива песни са се създавали и пяли през вековете, пеят се и днес от стари и млади и не е чудно, че имат широка популярност.“ (Елена Огнянова)

  Илия Луков официално започва кариерата си през 1996 г., когато печели Първа награда и Наградата на публиката си на фестивала „Пирин Фолк“ с изпълнението на знаковата за него песен Мъжка молитва. Оттогава до сега той издава 12 албума, между които хитовите „Едно мало дете, Со маки сум се родил, Мъжка молитва, Камбана, Зов за Българияи други, които завинаги ще останат в умовете и сърцата на хората и е направил над 5000 концерта в България и чужбина.

  Излизането на албума Илия Луков ще отбележи естествено с концерт, който ще се състои на 10 декември 2019 г. в Централен военен клуб в София. Концертът ще бъде само с покани, които ще бъдат изпратени до приятелите и съмишлениците на Илия Луков, включително журналисти, негови колеги и почитатели. На концерта ще имаме удоволствието да чуем както новите песни от албума, така и най-популярните и обичани негови произведения. Също така ще се насладим и на присъствието и участието на Янка Рупкина, Ива и Ева Валентинови, танцова формация „Мездра“, Величка и Вели Чаушеви.

  Новият албум „25 години с песните на Илия Луков“ излиза на диск от Продуценска къща Пирина, разпространява Орфей Мюзис.

  Декевември, 2019