baner za Silver MEGA DEMO 1000x292

Радио Зорана 87.6 FM

Kонцерти в най-зелената концертна зала – Парк Врана

Наближават трите летни дни, в които Софийска филхармония ще зарадва своите почитатели с концерти в най-зелената концертна зала – Парк Врана.

След летните вълнения обаче ни очаква едно още по-силно вълнение, свързано с годишнината на една друга зала - на дома, който приютява всички нас - любители на музиката, професионални и бъдещи музиканти, композитори. Очакваме ви в началото на следващия творчески сезон, за да я отбележим заедно!

На 9 октомври  1937 г. е открита зала „България“ - храмът на музиката и на цялата българска музикална общественост!

Единствената в България акустична зала, строена с нарочното предназначение да  бъде използвана за симфонични концерти, с акустика, съобразена с експертното мнение на специалисти от Херцовия институт в Берлин и оборудвана с орган и рояли „Стейнуей“, с каквито разполага и днес, зала „България“ ще посрещне своя 80-годишен юбилей  на същата дата като в далечната 1937 г.!

Софийска филхармония, с подкрепата на Министерство на културата, ви кани на 9 октомври 2017 г., за да се насладим на същата програма, която публиката е слушала в новопостроената зала. Ще  я чуем в изпълнение на оркестъра на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ !

Солисти  на тържествения концерт ще бъдат трима забележителни български пианисти – Дуо Аглика Генова-Любен Димитров и Людмил Ангелов. На органа – Велин Илиев. Диригент – Маестро Найден Тодоров.

Дуо Аглика Генова и Любен Димитров са един от най-успешните български клавирни ансамбли в световен мащаб за всички времена. Те са безапелационни победители на няколко големи  конкурса само в рамките на две години - конкурса ARD в Мюнхен, конкурса Dranoff в Маями, конкурса в Токио и конкурса "Белини" в Италия. Това постижение остава ненадминато от други артисти и досега. А днес те са част от журито на някои от тези конкурси, като бяха избрани и за Артистични директори на най-престижния състезателен форум в тяхната специалност – 12-ия Международен конкурс за клавирни дуа Dranoff в Маями /САЩ/. Освен  блестящи солисти, приемани с овации във всички знакови зали и фестивали по цял свят, те са и преподаватели с международно реноме и ярки успехи. Звезди, които несъмнено ще изпълнят с блясък празничната програма на 9 октомври. 

Людмил Ангелов е между най-изтъкнатите световни интерпретатори на музиката на Шопен. Лауреат на множество емблематични конкурси. Носител на Голямата награда на Международния Шопенов институт за издадения диск с негови Ронда и Вариации. Популярен на всички континенти със своите изтънчени изпълнения, той изнася рецитали и солира с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, а изпълненията му се излъчват от радио- и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея.  Член-кореспондент на Кралската академия по изкуствата в Толедо. Неговите концерти, наситени с чувственост и изящност са неизменно празник за публиката.

Велин Илиев е  „стопанинът“ на органа в зала „България“ и неуморен откривател и популяризатор на органовата музика със своите концерти под наслов „Органова палитра“.

В програмата на 9 октомври, в зала "България" ще звучат произведения от Й.С. Бах, Роберт Шуман, Енрико Боси, Жозеф Боне, Георг Фридрих Хендел, Панчо Владигеров и Петко Стайнов.

Софийската филхармония постепенно ще разкрива подробности за пълната програма на празничния концерт и съпътстващите изяви. Да празнуваме заедно!